Free songs
Home / Болести и лечење / Херпес зостер доживотен непријател – нема лек – еве зошто и кога се јавува

Херпес зостер доживотен непријател – нема лек – еве зошто и кога се јавува

Вирусот од овчи сипаници од детството може повторно да се активира по педесетите години во животот, што обично се случува поради слабеење на имунолошкиот систем.

herpesХерпес Зостер се јавува како последица на реактивирање на Варичела- зостер вирусот кој е предизвикувач на овчите сипаници. Поточно, кога овој микроорганизам за прв пат ке го нападне телото (што се случува во детството), настанува варичела, а неговото повторување (измеѓу педесетите и шеесетите) предизвикува болест наречена херпес зостер. Вирусот останува “сокриен” во клетките на ‘рбетните нерви и се активираат поради слабеење на имунолошкиот систем, а најчесто ги напаѓа личностите кои патат од хронични и малигни болести.

Најденоставен лек е само течна пудра. Нема ниту еден друг лек. Најдобро е навремено се дијагностицира и само да се истрпат болките. Кога ќе излези на телото тогаш се мачка со течна пудра и едноставно само од себе ќе помине.

За да не дојде до негова појава внимавате на имунитетот и редовно пијте и конзумирајте храна и сокови како и овошје полни со витамини.

eklinika.mk

One comment

  1. Za herpes Zoster se davat tableti Aciclovir (antivirulent) 🙂 patientot se izolira , po krajot na terapijata herpes zoster e potpolno unisten !!!
    Vo cel svet efikasen Lek. Zarem vo makedonija i toa ho nema?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top