Home / аларм / Филтерите на цигарите придонесуваат за ширење на рак на другите органи

Филтерите на цигарите придонесуваат за ширење на рак на другите органи

Турскиот универзитет Еркиес објави резултати од истражувања кои покажуваат дека филтерите на цигарите не штитат од рак, туку напротив истиот го преусмеруваат на другите органи.

cigariМетин Озкан шеф на Онкологијата при Универзитетот вели дека цигарите со филтер не штитат од рак како што досега преовладуваше во јавното мислење, туку истите допринесуваат за негово ширење, предизвикувајќи најпрво рак во желудникот кој потоа се шири низ целото тело.

Тој вели дека откако се занимава со онкологија пред 10 години, 70% кај заболените бил присутен ракот епидермоид, а ракот на желудникот го имале 30% од пациентите. Сега соодносот е 80% спрема 20%, но зголемен кај пациентите со рак на желудникот.

Покрај цигарите штетно е и наргилето, во кое има големи количини на катран и канцероген.

Ситуацијата може да биде страшна и за непушачите доколку подолго време се наоѓаат во простории каде се пуши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top