Home / нови лекови / “Филип Втори” одбележува 15 години од своето постоење

“Филип Втори” одбележува 15 години од своето постоење

17.000 кардиоваскуларни интервенции

800 од нив се направени кај  деца

Најмалиот пациент  бебе од 2 месеци

Први март 2000 година е датум кој отвори нова страница во историјата на Република Македонија. Страница која ја испишува и потпишува Академик д-р Жан Митрев со неговиот тогаш мал, но голем тим. Со првата бај-пас операција започнавме нова ера за македонската кардиоваскуларна хирургија. Ера, во која постојано напредувавме го усовршувавме она најисконското, најчовечкото. Одделот за интензивна нега е најголемата потврда за тоа.Filip Vtori 15g 11

Во 2002 година ја направивме и првата операција  на отворено срце врз буден пациент. Следуваше уште една година за нова историја. Во 2003 година за прв пат во Македонија извршивме  интервенција на детско срце. Да се биде прв во толку силни и сериозни зафати се огромен предизвик и одговорност.

Не застанавме тука, продолживме со развој и на другите оперативни гранки, општа хирургија, ортопедија, абдоменална и торакална хирургија , урологија. Како поминуваа годините така се зголемуваше нашиот тим. Довербата на пациентите е најтешката придобивка, но ние ја имавме постојано. Во овие 15 години направивме 17.000 кардиоваскуларни  интервенции од кои, 800 се направени кај деца, најмалото беше бебе кое имаше само 2 месеци. Тешкотиите со кој се соочувавме ги надминувавме со секој спасен живот. Зборовите на благодарност упатени и напишани на многу јазици се најсилниот поттик за секој нов ден.dr Mitrev i dr Shranc copy(1)

Станавме и останавме пример на болница која работи по Европски стандард. Признанијата и наградите кои ги добиваме од сите страни се уште една верификација за нашата работа. Меѓу нив и онаа најпрестижната, „Награда за најдобар менаџер и болница со најдобар квалитет на здравствени услуги“ која ја доби Академик д-р Жан Митрев, во конкуренција со многу здравствени центри од Европа и Блискиот Исток. Во оваа измината деценија ипол никогаш не го напуштивме принципот на одговорност и професионалност. Процентот на смртност кој е помал од 1% не вбројува во најреномираните кардиохируршки болници.

Нашата мисија за подигање на здравствената култура и превенција за што поздрава популација, продолжува.

Со почит,

Специјална болница по хируршки болести„Филип Втори“

Подобро, здравје

One comment

  1. 15 години па уште малку 16 ќе слават! Браво за нив!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top