Home / аларм / Еве што треба да направите доколку ве касне змија?

Еве што треба да направите доколку ве касне змија?

За почеток, најдобро е змијата да не ја ни допирате, експертите велат дека змијата отровница е тешко да ја препознаете, па ако приметите змија тргнете се подалеку. Сега е време на високи температури, па змиите се почесто ќе ги гледаме.

zmija kasnuvanjeДоколку ве касне змија:

1. Веднаш измијте го местото со вода и сапун.

2. Држете ја раната пониско од нивото на срцето и со завој или друго платно подврзете ја раната 10 сантиметри над местото на каснување. Така ќе го успорите ширењето на отровот. Сепак, немојте премногу да го стегнете телото бидејќи ќе го запрете дотокот на крв. Нека завојот биде толку стегнат да можете да провлечете прст.

3. Што побрзо отидете на доктор и секое каснување доживејте го опасно.

Што не би требало да правите?

1. Не сечете ја раната

2. Не “цицајте” го отровот

3. Не ставајте мраз на раната

4. Немојте да паничите

ZaSe.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top