Home / природен лек / Домашен рецепт за симнување на висока температура

Домашен рецепт за симнување на висока температура

Состојки:

20 диви краставички (Ecballium elaterium) или поинаку наречена краставица која експлодира – Кога е зрело, тоа експлозивно прска течност во која се наоѓа неговото семе.

2 табли аналгин

1,5 л домашна ракија

10 грама ментол кристали – ги има во секоја аптека

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAМешавината треба да отстои 40 дена на собна температура, никако да е изложено на сонце, па неколку пати се протресува шишето.

Се мачка надворешно при појава на температура. Да се чува подалеку од дофат на деца и никско да не се пие – делови од дивата краставичка се отровни така да внимавајте по употребата мијте ги рацете.

Краставичето може да се најде во Европа, северна Африка и некои делови од Азија. Тоа го има дури во Македонија. Некаде се чува како украсно растение, а некаде расте во природни услови. Се претпоставува дека со него се хранат гасениците и некои видови молци. Растението, посебно неговиот плод, е отровно. Во Турција, свежиот сок од овошјето се користи за лечење на синуси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top