Home / нови лекови / ДНК тестот открива колку ќе живеете

ДНК тестот открива колку ќе живеете

Научниците открија биолошки часовник што може да го предвиди животниот век на поединецот.

Истражувачите ги проучувале хемиските промени на ДНК, за да ја утврдат биолошката старост и ја споредиле со вистинските години на испитаникот.

dnk-dnaТие откриле дека лицата кои се биолошки постари од своите вистински години, умираат пред оние кај кои проценетата возраст се совпаѓа со вистинската.

Четири независни студии ги следеле животите на речиси 5.000 лица во текот на 14 години. На секој испитаник мерена е биолошката возраст, врз основа на примерок од крв.

Откриено е дека поврзаноста меѓу забрзаниот биолошки часовник и прераната смрт, важи друи и кога ќе се земат предивд други фактори како пушењето, дијабетесот и кардиоваскуларните болести.

Главниот истражувач порфесорот Јан Дири од Центарот за когнитивно стареење и когнитивна епидемиологија од Универзитетот во Единбург, вели дека соработувал и со колегите од Австралија и САД во оваа студија.

– Моментално не е познато дали начинот на живот или генетските фактори влијаат на брзината на билошкото старење. Имаме во план неколку проекти тоа да го испитаме, рече тој.

Студијата е објавена во стручното списание „Genome Biology“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top