Home / природен лек / Чудо од печурка се бори со рак – во тек се истражувања

Чудо од печурка се бори со рак – во тек се истражувања

Денешните истражувања од Квисленд универзитетот за технологија покажале дека постојат печурки кои што можат да го зајакнат имунолошкиот систем и да ја добијат битката за рак?

turkeytailmaushroom-265x166Во студијата научниците се фокусирале на соединенијето познато како polusaccharopeptie (PSP), а притоа биле користени две групи на глувци. Едната група била хранета со PSP во текот на 20 недели, по шо кај нив не се развил тумор на простата, за разлика од оние кои не биле ранети со PSP.

„Наодите се доста значајни. Она што сакавме да утврдиме е дали ова соединение може да го запре развојот на туморите на простата, во што се и убедивме“, изјавил доктор Линг, од институот за биомедицина за здравје и иновации.

Сепак ваквото истражување според доктор Лингс, не го укажува на тоа дека едноставното јадење на печурки, може да го има истото дејство.

Една од неговите пациентки Лиза Клинтон, која боледува од рак на дојката, безрезервно верува дека природната храна одиграла голема улога во нејзиниот опстанок. Пациентката ја одбила хемотерапијата и се осврнала на конзмирање на печурки.

„Ние веруваме дека ракот претставува неуспех на имунолошкиот систем. Кога се конзумираат ваквите печурки тие ги стимулираат имунолошките клетки кои се наоѓаат во цревата и потоа тие ги стимулираат другите имунолошки клетки низ целото тело“, вели доктор Леана Стандиш на Бастур универзитетот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top