Home / природен лек / Чудо од билка – Светиот босилек алтернатива за марихуаната во медицината

Чудо од билка – Светиот босилек алтернатива за марихуаната во медицината

Дали знаевте дека постои ароматично растение кое нуди алтернатива на лекувањето со марихуана, третман без несакани ефекти или потреба за упути? Ваквото медицинско растение заштитува од воспаленија, стрес, па дури и труење од радијација.
basil-225x300Растението (Ocimum sanctum, O. tenuiflorum) се наоѓа во Азија и се одгледува за медицинска употреба повеќе од 5000 години.
Денес западните научници се преоптоварени со анти-воспалителни билки, кои содржат состојки кои што се наоѓаат во марихуаната и ориганото.
Ова доведе да некои лекари го предложат босилекот како алтернатива за медицинската марихуана, бидејќи истиот ја ослободува болката без дополнителна зависност.
Алтернативната на медицинската марихуана, го намалува воспалението без несакани ефекти.
Иако повеќето луѓе сметаат дека канабисот е само рекреативна сусптанца која како лек по избор датира од периодот од 60-те години, сепак медицинската употреба на марихуаната датира околу 10,000 години, а била откриена во едно праисториско село во Тајван во 1972 година.
Во 2008 година експертите објавуваат археолошки ископувања во Централна Азија, преку кои е откриена употребата на канабисот како праисториската медицина уште во периодот пред 27,000 години.
Во моментов, десетици илјади сериозно болни Американци (особено оние со рак и сида) сега се заверени како психички корисници (зависници) на медицинската марихуана, поради тоа што покрај тоа што ги ослободува од болката, се постигнува и ефектот на гадење, повраќање, и зголемување на апетитот, како и неверојатно други бројни медицински намени.
Со употребата на медицинската марихуана се постигнуваат потенцијано трајни ментални или невролошки несакани ефекти… како на пример:

Оштетено внимание, тешкотии при учењето, намалена брзина на перцепцијата, промени во структурата на мозокот, намалени моторни вештини.

bosilek2Растението „Holy basil“, не сноси ниту еден од овие ризици и е одлична алтернатива за медицинската марихуана. Тоа е затоа што антиинфламаторното дејство на босилекот, доаѓа од соединение наречено граничен премин, или бета-caryophyllene. Поточно има слично дејствие како канабисот, без несаканите ефекти.
Босилекот се препорачува од страна на Универзитетот во Мериленд – Медицинскиот центар, како прва линија на третман за пост-трауматски стрес… булимија и хипогликемија. Според UMMC, босилекот може дури и да го заштити организмот од штетно изложување од радијација.
Ароматични екстрати од босилекот, исто така е докажано дека го елиминираат отокот, болката и артритисот. Всушност истражувањето покажало дека босилекот работи како анти-инфламаторен лек.
Студијата која била презентирана на британска фармацевска конференција, во Манчестер, покажала дека концентрираните екстракти кои што се земаат орално од два типа на босилек, го намалуваат отокот до 73% за само 24 часа.

Во Индија босилекот се смета за една од најмоќните билки во изминатите 3000 години. Се користи за лекување на Дијабетис, Респираторни нарушувања, Импотенција, Алергија, Неплодност.

bosilekНеговата ефикасност се должи на cinnamanic киселината во неа. Таа е позната за подобрување на циркулацијата. Го стабилизира шеќерот во крвта и го подобрува дишењето. Повеќето истражувања на босилекот се фокусираат на овие 3 области.
Во неколку направени студии како резултат на човечи и животински испитувања, босилекот се покажал како можен адаптоген со придобивки како што се: Антиоксидант, невропротективен, Радиопротективен, ја намалува вознемиреноста и стресот, делува антибактериски и антивирусен.

Поранешен началник на регионалниот ајурведски Институт за истражување доктор Синг препораува земање на единечна доза од 300 милиграма до 600 на сушени листови секојдневно како превентивна терапија за поддршка на имунолошкиот систем.
Биолошките и невролошките ефекти на земање на „holy basil“ ја зголемуваат издржливоста и имунолошката одбрана, која може да потрае од 1 недела до 1 месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top