Home / алтернативна медицина / Бојата на храната си има свое значење – сина за срце, црвена имунитет, зелена детоксикација

Бојата на храната си има свое значење – сина за срце, црвена имунитет, зелена детоксикација

natural-health-productsЗа да бидете сигурни дека здраво се храните погрижете се во вашите чинии да се застапени сите бои на овошје и зеленук – не е за џабе овошјето со таа боја – еве што карактеристики доведуваат до бојадисување во одредена боја и како влијае на  нашето здравје.

ВИОЛЕТОВА И СИНА БОЈА

Виолетовата и сината боја го одржуваат нашето срце здраво. Полифенолите и повторно флавоноид антоцијанот делува позитивно на кардиоваскуларниот систем, противвоспално со позитивно дејство на системот за мокрење и ја подобрува нашата концентрација и помнење.

tomatoЦРВЕНА БОЈА

Црвената боја го запира дејството на слободните радикали, делува антиканцерогено и антибактериски, подигнувајќи го вашиот имунолошки систем. За тоа се заслужни флавоноидите, антоцијаните и каротеноидите ликопени.

ЗЕЛЕНА БОЈА

Една од основните предности на зелената боја е хлорофилот, кој има антиканцерогено, противвоспално и фетоксикациско дејство (го подига pH нивото на телесна течност), со тоа е неизоставен дел на сите т.н детоксикациски терапии.

limon1ПОРТОКАЛОВА И ЖОЛТА БОЈА

Портокаловата и жолтата боја ја враќаат виталноста на организмот, неопходни се за доро варење и силен имунолошки систем (голем дел од жолтите и портокаловите зеленчуци и овошја се богати со витамин Ц).

Каротеноидите ни се важни за здравјето на кожата и се добра примена за сончање и неизоставен дел од исхраната за здравјето на очите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top