Home / аларм / Бактериите се шират низ целaта канцеларија само за 2 часа

Бактериите се шират низ целaта канцеларија само за 2 часа

Инфекциите можат да се размножат од рачката на вратата до целата површина на канцеларијата само за два часа, покажува ново истражување.

ofis-mikrobi-133298-500x334Со помош на вируси за следење научниците откриле дека 60% од работниците во една зграда  размножуваат бактерии само за 120 минути . Шамивчињата за дезинфекција и редовното миење на рацете се најдобар начин против ширење на микробите.

Специјалистите користеле безбедна бактерија која што ја поставиле на рачката на вратата во почетокот на работниот ден. На секои два часа тие детектирале  60 до 100 површини со оваа бактерија.

Во рок од два часа научниците забележале дека меѓу 40 и 60% од сета површината на канцеларијата е заразена со бактерии.

Најчесто загадени површини се копчињата во лифтот , автоматите за топли пијалаци, рачката на чешмата, компјутерот, хемикалиите и папките на бирото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top