Home / природен лек / Багрем – за искашлување

Багрем – за искашлување

Народната медицина препорачува и чај од исушените цветови, кој освен што е вкусен, делува лековито кај настинките и кашлицата. Во свежите мешунки и семки има многу белковини, јаглени хидрати и масти.

bagrem-zdr-bil-01Мешунките можат да се конзервираат после сушењето и да се употребуваат како зеленчук. Готвеното семе од багрем може да го замени гравот, а пржено служи како замена за кафе.

Лековит дел на билката: за лек се користи цветот. Багремовата кора е отровна, поради што не треба да се користи на било кој начин. Отровноста потекнува од токсалбумин робинот.

Лековито дејство:

цветот – чај (5 грами на 100 милилитри вода) за полесно искашлување и против воспаление.

Чајот од лист предизвикува излачување на жолчката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top