Home / бабини рецепти / Бабини лекови ако си го изгорите јазикот

Бабини лекови ако си го изгорите јазикот

Јазикот може да остане вцрвен и чуствителен и до три дена, да боли, да биде и отечен.

jezik-490x326Никако немојте веднаш да истрчате до фрижидерот и да ставите лед на јазикот. На тој начин, заради чувствителноста на јазикот, може да дојде дозамрзнување на горниот дел на ткивото.

Наместо тоа, плакнете го со ладна вода неколку минути, така што ќе ја држите водата во уста. Кога ќе се стопли, плукнете и повторно ставете ладна вода.  Ако продолжи доволно да се земе голтка оцет и непријатни болки ќе исчезнат.

Доколку ова не помогне, советувајте се со лекар.

Кога имате изгореница, избегнувајте да пиете и јадете топли оброци, затоа што на тој начин може да дојде до иритација. Стоматлозите препорачуваат тогаш да јадете сладолед, пудинг,јогурт,..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top