Home / алтернативна медицина / 5 Древни верувања потврдени од науката

5 Древни верувања потврдени од науката

Со векови, одредени изреки се пренесуваат од колено на колено. Проверете кои од овие древни мудрости се потврдени од науката.

thai joga1. Ќе бидете по здрави ако им помагате на другите

Уште грчки филозофи зборувале за добртите страни на хедонистичката и еудаимоничката среќа. Недонистичката среќа е овозможена со зголемување на задоволството и намалување на болката, додека другата е поврзана со пронаоѓање на цел во животот. Недоамнешна студија на универзитетот Северна Каролина открила дека двата типа на среќа прават да се чувствувате добро.

2. Потребна ни е поддршка за да напредуваме

Традиционалното будистичко учење тврди дека друштвото е клулна компонента на среќен и исполнет живот. Студија од 2010 година на универзитеото Северна Каролина кожалува дека здравиот социјален живот поттикнува долговечност. Истражувачите откриле дека оние кои имаат силни социјални врски имаат и посилен организам. Влијанието на социјалните врски врз смртноста е поголема отколку врз гојазноста.

acupuncture-300x1991-300x1983. Акупинктурата може да го обнови балансот на телото

Традиционалната кинеска медицина влијае на дисбалансот на чијата (чи- циркуларотна енергија кој постои во секое живо нешта) кај некои лица. Било да верувате во проток на енергија или не, една нова студија открила дека акупунктурата може да биде ефективна во намалување на мигрената, артритисот и други хронични болести.

4. Таи Чи може да помогне во олеснување на многу здраствени проблеми

Оваа кинеска боречка вештина се базира на верувањето дека постигнувањето на  баланс на телото и умот создава општо чувство на мир и хармонија, што природно го продолжува животот. Неколку студии од 2009 покажале дека оваа „движечка медитација“ помага во спречување на многу здраствени проблеми поврзани со стареењето. Бројни студии покажале дека Таи Чи помага на оние кои страдаат од артситис и срцеви болести.

5. Медитацијата го намалува стресот и овозможува внатрешен мир

Се верува дека медитацијата помага во добивање на повисоко ниво на свесност, како и подобрување на здравјето. Бројни студии го докажале ова тврдење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top