Free songs
Home / природен лек / 1000 години стар лек за сите бактерии- лечи подобро и од антибиотик

1000 години стар лек за сите бактерии- лечи подобро и од антибиотик

Научниците од Нотингамскиот универзитет направија маст за очи од кромид и лук по рецепт на античкиот медицински трактат “лекарската книга на Балд”, датирана од IX век, пишува ВВС.

lek starИзлегува дека мелемот ефикасно уништува слоеви на Златен стафилокок, кои се отпорни на дејството на антибиотици метицилин.

“Претпоставувме дека очната маст на Балд може да биде слаб антибиотик, но останавме поразени од антибактерискиот ефект кој го поседува комбинација од состојките”, изјави коавторот на истражувањето Фреја Харисон.

Научниците сметаат дека постојат и други древни медицински текстови, во кои може да се најдат вредни информации за составот на препарати, ефикасни против заразни болести. Тие претпоставуваат дека античките лекари со векови истражувале пред да биде откриено постоењето на бактериите.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top