Home / Болести и лечење / 10 знаци – предупредувачи за рак

10 знаци – предупредувачи за рак

Промени во градите

Ако почувствувате грутка, тоа не смее да се игнорира, дури и ако имате нормална мамографија, предупредува д-р. Каролин Руновиц која и самата го преболела ракот на дојката ракот на дојката. Внимавајте се, ако брадавици почна да лупат, бидејќи тоа може да укажува на болест на брадавица, која е поврзана со рак на дојка во 95 отсто од случаите.

rak-beli-droboviНеобично крвавење

Ако се работи во менопауза (која се пресметува кога ќе поминат 12 месеци без прекин), било крвавење после предупредувачки знак.

Крв во столицата

Колоректалниот карцином е третиот најчест рак кај жените, и еден од првите симптоми на ректално крвавење. Задолжително посетете лекар ако видите бордо или црвена боја на столицата.

Исцедок

Вагинален исцедок кој има лош мирис или полн со грутки може да биде симптом на рак на грлото на матката (цервикален).

Подуеност

Ракот на јајникот е бр.1 убиец, што се однесува до туморот која се развива на репродуктивните органи, иако се смета дека е тивок убиец, постојат симптоми за да се припази.

Нагли промени во тежината која не можете да ја објасните.

Необјаснето губење на 5 килограми исто така може да укажуваат на рак, според Американското здружение за рак, а најчесто тоа е рак на панкреасот, желудникот, хранопроводот, или рак на белите дробови.

Постојана кашлица

Пушењето е една од најчестите причини за смрт кај жените, велат лекарите, но повеќето дијагнози на рак на белите дробови кај непушачите се застапени кај жените.

Промени во лимфните јазли

Ако почувствувате зголемени лимфни јазли на вратот или под пазувите, посетете го вашиот доктор.

Хроничен умор

Ако сте хронично уморни и ситуацијата не се подобрува, па дури и кога сте одморени, веднаш треба да се оди на лекар, бидејќи тоа може да биде индикација на леукемија, рак на цревата и желудникот.

Промени на кожата

Да ги пратите промените на вашата кожа, и ако забележите дури и точка за која се сомневате, консултирајте се со доктор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top