Free songs
Home / природен лек / Шипката е лек – за срце, имунитет …

Шипката е лек – за срце, имунитет …

Шипката е богата со витамин Ц, витамин А, калциум и железо.

SipkiВитаминот Ц е посебно важен во текот на есенскиот и зимскиот период бидејќи ги олеснува респираторните инфекции и превентивно делува против астмата.

Шипката исто така содржи биофлавоноиди, пектин, витамин Е, витамин Б-комплекс, селен, манган, како и мала количина на магнезиум и калиум.

Поради големиот број на витамини и минерали шипката помага и во зајакнување на имунитетот.
Благодарение на големата количина на антиоксиданси, шипката може да помогне и во намалување на нивото на холестерол и високиот крвен притисок, чии покачени вредности претставуваат фактор на ризик за појава на кардиоваскуларни заболувања.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top