Free songs
Home / Болести и лечење / Млекото го менува дејството на лековите

Млекото го менува дејството на лековите

Земањето на поедини лекови со одредени производи може да има контраефект. Ова посебно се однесува на калциумот од млекото, кој во органите за варење лесно се врзува за одредени производи, создавајќи соединенија кои потешко се растопуваат, поради што не можат да се апсорбираат во крвотокот, предупредуваат лекарите од германското национално здружение.

mlekoКако пример, ги наведуваат пациентите кои земаат антибиотици и препарати против остеопороза. Тие не би смееле да консумираат млеко најмалку два часа по земањето на лековите.

Грејпфрутот би требало да го избегнуваат лицата кои земаат лекови за регулиање на холестеролот во крвта, јакнење на имунолошкиот систем и имуносупресивите, препарати кои го спречуваат отфрлањето на органот по трансплантација.

Лоши интеракции постојат и помеѓу антихипертензивните лекови и сладунецот. Оваа билка содржи супстанции кои го креваат крвниот притисок и лековите не можат да дејствуваат.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
trusted online casino malaysia minyak dagu mega888 pussy888 xe88 apk joker123 super 8 ways ultimate casino malaysia live22 mega888 免费电影 casino malaysia 918kiss