Free songs
Home / алтернативна медицина / Методи на Никола Тесла за зголемување на мозочната продуктивност

Методи на Никола Тесла за зголемување на мозочната продуктивност

Никола Тесла е познат по создавањето на електричен систем за наизменична струја, но покрај тоа неговото име се наоѓа и на уште околу 300 патенти за разновидни изуми.

mozok covekВо текот на животот константно работел на проекти и често ги реализирал до крај.

Постојат трикови со кои големиот иноватор работел на развивањето на неговиот мозок. Три методи со кои нејголемиот генијалец се трудел да ја зголеми неговата мозочна продуктивност.

1. Добро размислете пред да направите нешто

Никола Тесла често зборувал како може да замисли фабрика и ретко правел нацрти пред почетокот на работата на неговите изградби. Овој процес на визуелно размислување не е карактеристичен за сите луѓе, но е основна идеја дека едноставно треба да се концентрирате на конечниот производ. За креативно размислување често е неоходно да се опуштите и да поработите на проблемите во вашата глава.

2. Прошетка

Познато е дека кратката прошетка има свои предности кога станува збор за креативноста. При прошетка во парк во Будимпешта во 1881 година, Тесла ја добил идејата за создавање на неизменична електрична енергија.

3. Работите на проблемите сами

Како и многу инавотори и креативци, така и Тесла ја застапувал тезата дека процесот на размислување и создавање треба да го поминете во самотија.

– Умот е поостар и поконцентриран кога сте во непрекината самотија. За размислување не е неопходно било каква голема лабораторија. Оргиналноста доаѓа од осаменоста ослободена од влијанието кое ни го оштетува креативниот ум. Бидете сами, тоа е тајната на пронаоѓачите, бидете сами, тогаш се раѓаат идеите, тврдел Тесла.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top