Free songs
Home / аларм / Еве што ќе ви се случи ако изедете расипано јајце

Еве што ќе ви се случи ако изедете расипано јајце

Салмонелата е еден од најчестите облици на труење, а јајцата може да бидат причина за тоа. И лушпата и внатрешноста на јајцето, вклучувајќи ја и жолчката и белката, може да бидат контаминирани со салмонела, а неправилната примена и чувањето на јајцата го зголемува тој ризик.toalet povrakjanje jajce

Салмонелата се шири со текот на времето и поради тоа старите јајца можат да имаат поголемо количество од оваа бактерија. Ова посебно се однесува на јајцата кои се чуваат на температура од 5 степени Целзиусови.

Други опасности

Секое јајце со тек на време ќе се расипе, а како што стареат во нив може да се појават различни видови бактерии зориа кои јајцето добива зеленкаста боја и развива киселкаст вкус.

Иако овие бактерии не предизвикуваат труење, од нив може да ви биде лошо.

Ако забележите промена на бојата на јајцето, или чуден мирис, немојте да ги јадете.

Јајцата секогаш чувајте ги во фрижидер, а ако во некој случај стоеле надвор повеќе од 2 часа, најдобро е да ги фрлите.

Кога јајцето ќе се загрее, тоа почнува да се „поти“ и така го поттикнвуа растот на бактериите.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top