Home / Болести и лечење / Зуење во ушите – еве што да пиете

Зуење во ушите – еве што да пиете

Непријатното зуење во ушите знае да биде многу непријатно за оние кои патат често од него.

uvo bolkaПознати фактори на ризик за тинитисот се интензивна бучава, повреди на главата и користење на некои лекови, но сепак во многу случаи причините не се познати.

Новите наоди на научниците од Харвард се базираат на податоци собирани во текот на 18 години од околу 65 000 жени на возраст од 30 до 44 години.

Во просек испитаничките кои дневно внесувале помалку од 150 мг кофеин ( околу 1,5 шолја кафе ) имале 15% поголем ризик за тинитис отколку учесничките во истражувањето кои дневно консумирале помеѓу 450 и 600 мг кофеин.

Истражувачите веруваат дека добиените податоци можно е да се објаснат со влијанието на кофеинот на функцијата на внатешното уво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top