Home / аларм / Зошто не треба да пиете вода со мраз, кога е жешко

Зошто не треба да пиете вода со мраз, кога е жешко

Кога ќе стекнете навика да пиете вода на собна температура, ќе забележите подобрување на варењето и подобро ќе се чувствувате по оброк.

VODAМожеби ова тврдење се чини нелогично, но водата со мраз ќе има спротивен ефект на организмот од она што го очекувате.

Телото троши многу поголема енергија на регулирање на температурата, отколку на варење и апсосрбирање на хранливи материи. Овој процес, за последица може да има губењето на водата и дополнително загревање на телото.

Студената вода го успорува варењето, ги стеснува крвните садови и ја успорува хидратацијата на организмот.

Ако пиете многу студени пијалоци веднаш по оброкот, постои голема можност да се настинете. Оваа лоша навика, исто така влијае врз зголеменото лачење на плунка и намалување на имунтетот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top