Home / аларм / Знаете ли: Oва овошје и зеленчук има пестициди дури и по миењето

Знаете ли: Oва овошје и зеленчук има пестициди дури и по миењето

Се што не доаѓа од домашната градина а се купува по пазарите и во продавниците содржи пестициди кои можат да бидат опасни за нашето здравје.

Агенцијата Environmental Working Group објавува десет најнечисти овошја и зеленчуци.

Ево кои се десетте најнечисти за оваа година:

zelencuk

Јаболко– во 99 проценти од случаите барем еднаш јаболкото било

Јагода-За многумина ова омилено овошје се наоѓа второ на листатаконтаминирано со пестицид.

Грозје– Само едно зрно грозје кое било тестирано било позитивно на дури 15 пестициди.

Целер-Позитивен на 13 пестициди

Праска– на петто место се наоѓа ова слатко овошје

Спанаќ– е втор зеленчук по контаминираност.

Мали слатки пиперки– како и грозјето и малата пиперка по тестирањето се увидело дека има дури 15 пестициди.

Нектарини– и ова овошје се најде во десетте највалкани.

Краставицата е деветта на листата

Компир– содржи значително поголем број на пестициди отколку другите врсти на зеленчуци.

Мали домати – содржаат дури 13 пестициди

Лута пиперка – е на последно место на листата на овошје и зеленчук кои имаат најмногу пестициди

Пестицидите може да влијаат на здравјето посебно кај децата. Може да влијаат на хормоните па дури и да се ризик фактор за создавање на канцер. Сепак не е решение избегнување на ова овошје и зеленчук туку да се обидете да најдете од некој домашен производител кои не користи многу пестициди и хемикалии за одгледување и секако темелно миење пред консумирање во секој случај

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top