Free songs
Home / природен лек / Зелката лекува чир на желудник

Зелката лекува чир на желудник

Зелката содржи природни состојки кои дејствуваат како лекови против чиревите. Фактот дека зелката може да помогне во лекувањето на чирот, е утрврдено уште во 1950 – те години, во обидите на др. Гарет Чени, на медицинскиот факултет при Универзитетот во Стафорд.

Тој докажал дека околу 1,1 литар свеж сок од зелка на еден ден, помага во ублажувањето на болките и ги лечи желудечните чиреви, како и чиревите на дванаестпалачното црево поуспешно и подобро од стандардните терапии.

zelka-620x330Зелката делува на оној начин што ја зајакнува отпорноста на желудочната слузокожа на напади од киселина. зелката содржи гефарнат, соединение слично на carbenoxolonu, уште еден поретко користе лек против чир. Всушност, овие состојќи ги поттикнуваат клетките да формираат тенка бариера како шти од нападите на киселината. Во едно истражување, од Индискицентрален институт за истражување на лекови во Лакнова, Експерименталните заморчиња кои боледувале од чир успеале да ги ислекуваат со сок од зелка.

Во текот на третманот биле изработени опсежни микроскопски снимки на промените на клетките, докажувајќи дека сокот од зелка предизвикал зголемена активност на слузта, која ги обновила загноените клетки, постапка која води до потполно закрепнување.

Друга можност е дека зелката има антибиотски својства. Во лабараториските експерименти е утврдено дека зелката уништува низа на бактерии, можеби меѓу нив и бактеријата Pylori, која во денешницата се смета за најодговорна за појавата на чир на жечудник.

zdravjeizivot.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top