Home / Болести и лечење / Здравствена мапа: Која болест ви се заканува според местото на живеење

Здравствена мапа: Која болест ви се заканува според местото на живеење

Користејќи ги податоците на Светската здравствена органзација, Global Post направи мапа на светот со болести кои се причинители на смрт во посебни региони во светот.

mapa europe2-480x320

Споре мапата речиси секаде во светот главен причинител за смртност се срцевите заболувања, што важи и за Македонија. Но, на африканскиот контитент за разлика од другите контитенти, најголеми причинители на смртта се туберколозата и ХИВ/СИДА.

Целата мапа можете да ја погледнете овде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top