Home / Болести и лечење / Зашто треба да се чуваат млечните заби на децата! Неверојатно откритие!

Зашто треба да се чуваат млечните заби на децата! Неверојатно откритие!

Кога на децата им паѓаат млечните заби, многу родители прават посебен ритуал. За да ги израдуваат децата, забот го менуваат со пари и го праќаат кај забната вила, зашто сите деца сакаат таква забава. Односно, го фрлаат тоа забче пишува успешнажена.ком.

dijete-mlijecni-zub-47748Но, според најновите научни истражувања, се испоставило дека млечните заби се вреден генетски материјал, кој може да се избори со различни озбилни заболувања.

Работата е во тоа што, млечните заби во себе содржат матични клетки! Овие клетки можат да регенерираат неурони, коски и р’скавци, а исто така, и некои клетки од срцевото мускулно ткиво.

Последното научно откритие сведочи дека може да излечи леукемија, мултипли миелом и перикардитис преку користење матични клетки од детето. Предходно сите овие болести се лечеле само со трансплатација на коскена срж или други ткива.

За да се сочуваат матични клетки, треба да се замрзне млечниот заб во текот на 48 часа по паѓањето. Во Америка и многу други земји постојат банки за крв и ткива од папочна врвца и банки за матични ќелии во кои може да се предадат генетски материјали на чување, уште при раѓањето на децата. Ако детето се разболи, тоа ќе биде безбедно – новите технологии ќе се погрижат за него.

Но, ако не постојат средства и можности за користење на такви банки, неопходно е само да го замрзнете млечниот заб на детето и чувајте го. Кој знае, можеби во иднина ќе го спасите неговиот живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top