Home / природен лек / За што е добро цвеклото

За што е добро цвеклото

Веќе со декади се знае дека цвеклото е храна која го заштитува црниот дроб,  но цвеклото досега небило гледано како “супер-храна”. Едно ново истражување ни покажува зошто на цвеклото треба да се гледа како екстремно здрав продукт.

cvekloПоголем број на луѓе спомнуваат дека конзмуирањето на чаша природен овошен напиток, ја зголемува нивната енергија во текот на денот. Истражувањето покажува дека тоа е резултат на можноста за подобрување на крвоносниот систем кои ја имаат некои сусптанци во овошјето. Докажано е и дека сокот од цвекло го подобрува состојбата телото при вежбање со балансирање на кислородот и зголемување на издржливоста.

Сокот од цвекло е едно од најбогатите овошја со антиоксиданси и природни нитрати. Нитратите се соединенија кои го подобруваат циркулирањето на крвта низ телото, вклучувајќи ги мозокот, мускулите и срцето. Овие природени нирати ја зголемуваат молекулата на азот моноксид, а тоа придонесува во намалувањето на крвниот притисок (подобрувајќи ја проодноста на крвните садови) и овозможува повеќе кислород да биде пренесен низ телото.

Цвеклото исто таке е важен чекор во намалувањето на крвниот притоск. Истражување спореведно од 2006-2011 врз околу 250 пациенти,  дава резултати дека во СИТЕ случаи има намалување на крвниот притисок.

Дали е подобро да се  конзумира цвекло или сок од цвекло?
-Во повеќе случаи коа се бара одговор на ова прашање, одоговорт е дека подобро е да се конзумира целит продук за да се подобри ефектот врз здравјето. Но,  во овој случај за намалување на крвнито притисок најдобро е да се конзумира сок од цвекло наместо цвекло. Кога цвеклото е готвено или конзервирано губи дел од сусптанциите кои помагаат во намалувањето на пртисокот, а кога е свежо сомелено ги задржува сите нутритивни вредности.

Колку цвекло да се конзумира?
-За да има видлив ефект, треба да се конзумирааат минимум 1-2 чаши дневно.

Дали цвеклото има и лоши ефекти?
-Единствено непријатно е тоа што може бојата на урината да поцрвени или да стане црвена, но ове не е опасно. Бидј ќи цвеклото е богато со оксалат, луѓето чии бубрези создаваат камења од оваа супстанца не е препорачливо да јадат цвекло.

infospot.com.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top