Home / алтернативна медицина / За 2 минути нормализирајте ја работата на срцето без лекови

За 2 минути нормализирајте ја работата на срцето без лекови

Често ви се случува да добиете напад на силно, забрзано „чукање“ на срцето поради стрес или без никаква причина? Тоа е честа појава која подеднакво им се случува и на мажите и на жените, на сите возрасти.

Чувството е многу непријатно и сите сакаме што побрзо да го запреме. Ова се три едноставни начини со кои за помалку од една минута ќе делувате врз вашиот пулс за да го успорите.

srce 4441.МЕТОД СО СТУДЕНА ВОДА

Потребна ви е многу студена вода, колку постудена-толку подобро, по можност ледена вода.

Се’ што треба на направите е да вдишете длабоко и да го нурнете лицето во студената вода и да останете така колку можете подолго.

Оваа постапка го стимулира вашиот вагус нерв кој делува врз успорувањето на срцевиот ритам. Кога лицето го држите во студена вода телото испраќа сигнал за успорување на метаболизмот познат како рефлекс на нуркачите, кој предизвикува брзо намалување на бројот на срцеви отчукувања. Тоа е истиот рефлекс кој им помага на некои луѓе да преживеат подолг период во студена вода така што им се упорува телесниот метаболизам.

2.МНОГУ ДЛАБОКО ДИШЕЊЕ

Вдишете многу длабоко, до точка во која повеќе не сте во состојба да внесете ни најмалку воздух. После тоа брзо издишете го воздухот од белите дробови. Повторувајте ја постапката додека е потребно. Не е доволно само длабокото вдишување. Самото длабоко дишење нема да го успори срцето, и затоа е потребно да вдишувате до крајните граници  на белите дробови, значително повеќе од едноставно длабоко дишење. Само на тој начин ќе ја успорите работата на срцето.

3.ВАЛСАЛВА МАНЕВАР

Вдишете со средна јачина. Затворете го носот и дувајте силно во себе без да го испуштите воздухот (исто како кога се напрегате во WC). Задржете го овој притисок колку што можете повеќе. После тоа издишете и опуштете се.

Можете да почувствувате лесна вртоглавица , но тоа е нормално.

Обидете се со секој од овие методи по неколку пати пред да преминете на следната. После некое време самите ќе заклучите која најмногу ви одговара, ви помага и колку брзо и ефикасно го смирувате пулсот.

Сепак доколу често имате вакви епизоди на забрзани отчукувања на срцето, кои траат 20 или повеќе минути, чувствувате несвестица, болки или други тегоби, побарајте медицинска помош.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top