Home / природен лек / Во виното пронајдена бактерија одлична за здравјето

Во виното пронајдена бактерија одлична за здравјето

Во виното постои бактерија која може да го подобри здравјето на луѓето, потврди најновото истражување.

bijelo-i-crno-vino

Во најновото истражување кое го направија шпанските научници, во виното има 11 вида на бактерии меѓу кои е и Лактобацилиус, која инаку ја има во јогуртот, како и Оинококус и Педиококус кои се поврзани со процесот на настанување на вино.

Според сите извештаи  досега се тврдеше дека најдобрите извори на пробиотици се наоѓааат во млечните производи . Но со текот на времето се појави потреба за пробиотици кои не се наоѓаат во млечните производи бидејќи се појавија се поголем број на луѓе кои се алергични на нив.

Пробиотиците се живи организми кои позитивно влијаат на здравјето доколку се конзумираат во дозволена количина. Тие се одлични за одржување на здрава цревна флора, а имаат и позитивно влијание во борбата против ракот, како и позитивно влијание во смалувањето на холестеролот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top