Home / нови лекови / Во пивскиот квасец е откриен „еликсир за подмладување“

Во пивскиот квасец е откриен „еликсир за подмладување“

13092013150208_eliksir mladosti foto lice covek

Научниците од институтот Макс Планк откриле микроб кој останува „вечно млад“ и кој се подмладува со секоја следна репродукција

Резултатите од истражувањето кое го прикажува механизмот на стареењето е објавен во стручно списание на Институтот. Тие покажале дека постои механизам при делењето на ембрионот, така што едната половина од него да ги преземе старите, често оштетени, станични материјали, додека другиот дел е опремен со нов, целосно функционален материјал.

Во објавениот текст се објаснува дека станиците на пивскиот квасец се имуни на стареењето,  кога се репродуцираат и растат под одредени услови. Кога се делат,  двата дела добиваат еднакво количество на „стар материја“, а со тоа се исто „помлади“ од претходната состојба.

Научниците заклучуваат дека одреден вид на пивски квасец, би можел да послужи како модел за подмладување на одредени станици кај луѓето.

Nova Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top