Home / аларм / Во овие намирници постои супстанција која предизвикува рак!

Во овие намирници постои супстанција која предизвикува рак!

Во голем број намирници кои секојдневно се наоѓаат на нашата маса откриена е хемикалија која предизвикува формирање на тумор.

rak 3245Станува збор за хемикалија наречена акриламид, а неа ја има во кафето, чипсот, пржените компирчиња, крекерите па дури и во некои видови храна за бебиња. Ова опасно соединение настанува при термичко загревање при пржењето на наведените намирници. На неа најмногу се изложени децата поради малата телесна тежина. Опасноста од акриламид сега ја потврди и EFSA (European Food Safety Authority) која веќе започна да предлага нови закони кои ќе бидат предмет на надзор во прехранбената индустрија, пренесува Daily Mail.

Во Велика Британија, производителите на храна веќе се под голем притисок да го променат начинот на преработка на храната за да при новиот процес се намалат количините на акриламид.
Зошто е толку опасно ова соединение? – “Акрималид, кој се козумира орално се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт и се дистрибуира до сите витални органи, па таму се метаболизира. Така настанува глицидамин кој предизвикува генетски мутации и туморите кои ги гледаме кај лабораториските животни”, објаснува д-р. Дијана Бедфорт која е на чело на Комитетот на EFSA кој се занимава со истражување на акриламид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top