Home / Болести и лечење / Витаминот Д го зголемува животот за 10 години

Витаминот Д го зголемува животот за 10 години

Француските научници појасниле дека витаминот Д го намалува ризикот од смрт од рак, кардиоваскуларни заболувања и дијабетес.

На овој начин, овој витамин може да го продолжува човечкиот живот за 10-15 години, пишува Daily Mail.

На крајот, научниците пристигнале врз основа на набљудувањата на 57.000 луѓе. За шест години, повеќе од 4.000 луѓе кои не земале витамин Д починале, а кај оние кои зеле витамин, смртноста се намалила за 7%. Истражувачите посветуваат посебно внимание на овој факт што ги претвора луѓето од северните земји. Витамин Д може да се добие од храна: црниот дроб, млеко, квасец, путер од крав и рибино масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top