Home / природен лек / Витамини се задолжителни пред сончање

Витамини се задолжителни пред сончање

ВИТАМИН А – ја одржува влажноста на кожата, па со него не мора да се грижите дека ќе настане сушење на кожата и предвремени брчки.
VitaminD-SunВИТАМИН Б – длабински делува во внатрешните слоеви на кожата и навлажнува. Во козметичките препарати најчесто можe да се најде како Б пантенол.
ВИТАМИН Ц – идеален е за постигнување свеж изглед на кожата. По изложување на кожата на силно сончево зрачење овој витамин ќе ја обнови и ќе спречи нејзино прерано стареење, сушење и создавање брчки. Витаминот Ц го обновува колагенот и еластинот кои се оштетуваат под дејство на УВ зрачењето.
ВИТАМИН Д – делува слично како и витаминот А. Учествува во градба на клетките, се создава во кожата под влијание на сончевото зрачење и е неопходен за градбата на калциумот во кожата, ноктите и косата.
ВИТАМИН Е – го успорува стареењето, го зајакнува липидниот слој, а со помош на витаминот Ц штити од слободните радикали кои се ослободуваат под дејство на сончевото зрачење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top