Home / аларм / ВАЖНО: Топлотен удар – опасен по живот – Прва помош ако некој претрпи топлотен удар (Видео)

ВАЖНО: Топлотен удар – опасен по живот – Прва помош ако некој претрпи топлотен удар (Видео)

Екстремно високите температури на воздухот, посебно во летните денови, со себе носат зголемена опасност од топлотен удар. Ви презентираме видео кое ќе Ве научи како да пружите прва помош на настрадан од топлотен удар.

toploten udarТоплотен удар – опасен по живот

Топлотниот удар е итна, живото-загрозувачка состојба. Жртвите од топлотен удар се најчесто во несвестна состојба. Типично за нив е што веќе ги минале сите полесни фази, од сончаница со вртоглавици и профузно потење, до топлотни грчеви и топлотна исцрпеност со повраќање. Топлотниот удар е последната фаза за која е карактеристично тоа што веќе потењето престанува и настанува опасна по живот дехидратација со променет ментален статус (бессознание).

Правилната прва помош во овој случај е многу важна и може да го спаси животот на жртвата. Во следното видео парамедик-инструктор од Северна Каролина, САД, ќе Ви презентира неколку едноставни постапки со кои ќе му помогнете на настраданиот од топлотен удар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top