Home / аларм / Трпи за „лепота“ – еве што штиклите и прават на ногата (Фото)

Трпи за „лепота“ – еве што штиклите и прават на ногата (Фото)

Благодарение на нив изгледате повисоки, затегнато и гламрозно, но високите потпетици може сериозно да му наштетат на вашето здравје.

shoemalletissuesИнфографиката која ја објави Washington Post до детали ги илустрира негативните ефекти кои модерните обувки ги остава на женското тело.Дијаграмот покажува дека носењето на високите потпетици го зголемуваат притисокот на внатрешната страна на коленото, а една студија открила дека се работи за 26% поголем притисок.

Високите потпетици и тесните чевли можат да создадат задебелено ткиво околу нервот меѓу четвртиот и петтиот прст и да доведат до вкочанетост и болки во прстите познати како Мортонова неурома.

Лекарите неодамна предупредија дека носењето на помали чевли од оние кои ви одговараат исто така може да предизвика долгорочни оштетувања вклучувајќи артритис, скршеници и компресија на нервите, поради кои многумина мораат да подлегнат на операција.

Уште еден проблем кој се јавува кај носењето високи потпетици се коскените израстоци, а дури и Викторија Бекам признала дека се бори со неви.

tight+shoes

Коскените израстоци се јавуваат на зглобот во основата на гоемиот прст и обично настануваат поради носење на тесни обувки.

Една студија открила дека една од пет изведни операции е за коскени израстоци. Кај љубителките на високите потпетици не се изоставени и проблемите со Ахиловата тетива. Делува дека младите жени се во најголем ризик, затоа што студијата покажала дека тие често носат високи потпетици. Околу 20% од жените на возраст меѓу 18 и 24 години имаат пар чевли со потпетица висока 15 сантиметри.

Од друга страна, такви обувки имаат 10% од старосната група меѓу 25 и 34 години, а само 3% од жените на возраст меѓу 35 и 44. Поради потептиците не патат само вашите стапала и нозе, туку и цело тело.

Вртоглаво високите потпетици го нарушуваат природниот став и ја поместуваат оската на телото нанапред, поради што половината и колковите не се во нормална положба.

Инфографика: Илустрација на негативните ефекти кои модерните обувки ги остава на женското тело

The True Effect of High Heels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top