Home / Болести и лечење / Три дена гладување ја брише опасноста од рак

Три дена гладување ја брише опасноста од рак

Американските научници утврдиле дека при гладување организмот се ослободува од непотребните и оштетени клетки. Кога човек ќе почне повторно да јаде, матичните клетки  произведуваат нови бели крвни клетки, фактички  го освежува имунолошкиот   систем.

prazen-tanjirОтказ од храна за три дена може целосно да го  реновира имунолошкиот систем, па дури и во напредната возраст. Според експертите, тоа е “важно откритие”.Многу нутриционисти го критикуваат гладувањето, сметајќи дека тоа нанесува сериозни оштетувања на организмот, но во новата студија е утврдено дека по гладување матичните клетки почнуваат да се произведуваат во големи количини бели крвни клетки (леукоцити), кои активно се борат со разни инфекции.

Научниците од Универзитетот на Јужна Калифорнија сметаат дека откритието   може да донесе огромна корист, особено за луѓето со ослабен имунолошки систем, како на пример пациенти со рак по химиотерапија. Возрастните луѓе исто така можат да го користат методот на гладување што значително ќе се подобри нивниот имунолошки систем и ќе им помага во борбата против обични болести.

Како објаснуваат експерти, гладот ​​всушност “го притиска копчето за ресетирање”, присилно  матичните клетки да произведуваат нови леукоцити. Глад всушносат е  командата “Комплетна напред!” за матичните клетки  да се размножуваат и за обновување на целиот систем. При тоа организмот се ослободува и од стари или оштетени клетки. Всушност, болните и стари лица со помош на гладувањето, добиваат сосема нова имунолошки систем.

Lokalno.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top