Home / природен лек / Тиква – лек за најтешките заболувања

Тиква – лек за најтешките заболувања

Тиквата помага при хормонални нарушувања, нарушувања предизвикани од менопауза и запек.

Печената тиква особено се препорачува за луѓето кои страдаат од срцеви заболувања.

tikvaСемките од тиквата имаат значаен терапевтски ефект. Помагаат за уништување на цревни паразити, ги чистат крвните садови, го регулираат нивото на холестерол и ја стимулираат работата на бубрезите.

Семките се користат и за лекување на рак, леукемија, склероза и ред други тешки заболувања. Истражувањата покажале дека семките од тиква играат голема улога во борбата со најтешките болести.

Сокот од тиква наоѓа голема примена за лечење на чир и несоница. Најдобри ефекти се постигнуваат доколку се пие три пати на ден, половина час пред јадење.

Тиквата може да се подготви на повеќе начини, варена, печена, во слатки пити, но најдобро е да се користи печена, без додатоци, бидејќи комбинацијата од тиква и јајца која се користи за слатките пити содржи поголема количина холестерол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top