Home / алтернативна медицина / Темјан е лекот за рак? – едно од најлековитите растенија во светот

Темјан е лекот за рак? – едно од најлековитите растенија во светот

Научници од британскиот Универзитет Лестер утврдиле дека темјанот ги убива ќелиите на тежок облик на тумор.

temjanУтврдено е и дека е особено ефикасен при лечење на ракот на јајници. Темјанот е исушена смола која може да се пронајде во сува шумска област, а најмногу ја има на јужниот дел од Арабискиот полуостров и во Африка.

Антиинфламаторните својства на темјанот се познати од порано, бидејќи се користи и како андидепресив.

Во едно истражување беше потврдено дека екстрактот од темјан ги намалува невролошките оштетувања, ја олеснува депресијата и ги намалува тензиите, спречува да дојде до болести на крвните садови а го намалува и лошиот холестерол. Во ароматерапијата, темјанот се користи за победување на стресот , хистеријата и депресијата.

Се смета дека масажа и бања со масло од темјан ,многу помога при менструални болки и воспаление на мочниот меур.Исто така терапијата со масло од темјан има корисен ефект врз респираторниот систем и го олеснува бронхитисот, астмата, воспаление на синусите, настинките и алергиите .

Во православните земји, мирисот на темјан е составен дел од црковните обреди.

Повеќе за темјанот на следниот ЛИНК – Темјан – едно од најлековитите растенија

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top