Home / алтернативна медицина / Тајната на Тибет – 5те Тибетантски ритуали за беспрекорно здравје (Видео/Фото)

Тајната на Тибет – 5те Тибетантски ритуали за беспрекорно здравје (Видео/Фото)

Chakras_1011-300x225Секое тело има седум енергетски центри или чакри. Секоја чакра  е во одредена врска со седумте ендокрини жлезди во човечкото тело. Познато е дека овие хормони управуваат со сите телесни функции, вклучувајќи го и процесот на стареење.

Тибетантските ритуали или популарно наречени Т5Т (The Five Tibetans) не претставуваат ништо чудно и мистично. Тоа се всушност пет мали практични вежби кои се од огромно значење за нашето тело бидејќи ги раздвижуваат сите негови витални делови со едноставни и елементарни движења.

Тибетанците се вежбаат независно од полот, возраста и пропратните болести. Биле практикувани со стотици години наназад пред да ги открие ,,белиот човек” од Западот.

five tibetans

Вежбите се практикуваат во непарен број (по 3,5,7 пати …) се додека не се стигне до бројката од 21 пат за секој ритуал посебно. Во почетокот додека телото се навикне потребно е да се почне со вежбање на секој ритуал барем по три пати дневно, а потоа може секоја следна недела да зголемувате за по два пати без лимитирање во кој период од денот се прават.

Важно е да се работат последователно, но доколку некој не може да извежба некој од ритуалите, може да се изостави. Тибетанците се вежбаат без некој поголем напор и се прават со онолку енергија колку што може да вложи телото.

Со секојдневно практикување на тибетанците се подобрува не само вашето физичко, туку и емоционално, ментално и спиритуално ниво. За почеток можете, но и не морате да го посетите вашиот лекар за консултација, но секако би било добро да се информирате што всушност претставуваат овие пет мали вежби.

Eдинствен извор на податоци за овие прастари тибетантски ритуали кои претставууваат клуч за одржување на младоста, здравјето и виталноста е книгата Фонтана на Младоста од Петер Калдер.

Превземено од блогот на Василка Димитровска – ЛИНК 

Еве ги 5-те тибетански вежби – повеќе инфо на следниот ЛИНК

the-five-tibetan-rites-part1

1.

5-tibetans-exercises-1

2.

5-tibetan-exercises-2

3.

five-tibetans-exercise-3

4.

5-tibetan-exercises-4

5.

five-tibetan-rejuvenation-rites-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top