Home / природен лек / Свет без рак со витаминот Б17

Свет без рак со витаминот Б17

Ракот е последица на хронично пореметување на метаболизмот кое настанува ако исхраната е сиромашна со хранливи материи и недостигаат одредени витамини и минерали.

510 - vitamin b17Тргнувајќи од оваа претпоставка, американскиот биохемичар Ернест Кребс во средината на минатиот век издвоил хемиска супстанца за која се покажало дека може да ги разори малигните клетки. Станува збор за витаминот Б17 или т.н амигдалин или лаетрил.

Што е всушност витаминот Б17?

Станува збор за природна состојка која се наоѓа во многу производи и за прв пат е откриена во горчливите бадеми. Го има во дивите капини, црешите, рибизлите, семките од јаболка, крушка и од слива, во семките и од праски и од кајсии.

Станува збор за посебни и единствени молекули на витаминот Б17 – бензалдехид, хидроцијанид и глукоза. Кога тој се внесува во организмот, малигните клетки ( кои бараат огромна количина енергија, односно глукоза), ја апсорбираат глукозата од Б17 и со ензимот бета-глукозидаза го отклучуваат бензалдехидот и цијанидот од Б17 и така сами си предизвикуваат смрт. Благодарение на високата концентрација на ензимот бета-глукозидаза витаминот Б17 е прилично смртоносен за клетките на ракот, а во исто време апсолутно не е токсичен за здравите клетки.

kurir.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top