Home / нови лекови / Србите имаат вакцина против рак на бели дробови

Србите имаат вакцина против рак на бели дробови

Вакцината против рак на белите дробови треба да пристигне во Србија до крајот на годината.

vakcini-grip-300x261Првите 1680 единици од кубанските вакцини ќе бидат доволни за 30 пациенти, а вакцинирањето ќе се спроведе во три болници, велат од Министерството за здравство.

Сепак, ваквинацијата не го уништува ракот целосно. Таа може да се успори или спречи во растот на малигните клетки и нивното умножување во хронична состојба.

Кубанска вакцина против рак на белите дробови го трансформира канцерот во аболување и ги одржува во живот пациентите кои редовно ја примаат, тврди кубанскиот имунолог Педро Камило Родригес, кој е раководител на тимот што ја создаде терапевтската вакцина.

Ќе се дава само на пациенти кои веќе примале хемотерапија и кај оние кои оваа терапија дала некаков ефект.

Вакцината во моментов е во Агенцијата за лекови и медицински средства, каде би требало да помине во процедура за да биде регистрирана во Србија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top