Home / нови лекови / Спас од хемотерапија – таблета која го заменува имунолошкиот систем

Спас од хемотерапија – таблета која го заменува имунолошкиот систем

Научниците од Универзитетот Јеил развиле синтетички молекули кои делуваат како антитела. USPS – првиот синтетички молекул кои делува како антитела. Вештачките антитела кои се земаат орално може да ја заменат хемотерапијата која се зема интравенски за лекување на рак и автоимуни болести.

rakДејвид Шпигел и неговите колеги од Универзитетот Јеил се обиделе да ја поедностават дозата, така што развиле терапии кои дејствуваат како антитела, но за кои не се бара употреба на игла.

Студијата е објавена неодамна во “списанието на Американското хемиско здружение”.  Дер Шпигел и неговиот тим докажаа дека овие молекули ги опкружуваат и се врзуваат за специфичен антиген во клетките на ракот на простатата. Syamsu е исто така поврзан со одредени имунолошки клетки и да ги стимулираат да ги проголта клетките на ракот.

Покрај тоа, тие се многу помали од антителата и затоа може да се земаат орално. Ова е голема предност за пациенти со рак и автоимуни болести како што се мултиплекс склероза, кои редовно треба да одат на инфузија на имунотерапија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top