Home / природен лек / Сок од цвекло за поздрав и поактивен живот

Сок од цвекло за поздрав и поактивен живот

Сокот од цвекло може да им овозможи на старите луѓе да водат поактивен живот и да го продолжи неговото времетраење.

cveklafff

Со текот на годините многу процеси во организамот се успоруваат и се отежнува нивното функционирање. Се намалува кислородот во крвта со што се отежнува вежбањето, па  дури и пешачењето претставува проблем.

Научниците велат  дека постарите луѓе може да останат активни доколку пијат сок од цвекло. Потврдено е дека состојките од цвеклото, особено нитратот помага во зајакнување на мускулите кои се потребни за физичката активност.

Во извештајот се наведува дека цвеклото го намалува притисокот и овозможува подобар проток на крвта, а веќе одамна е познато дека цвеклото спречува голем број болести и затоа е препорачливо да се конзумира во секоја животна доба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top