Home / природен лек / Сода, Оцет, Варени лушпи од ореви – за кариес

Сода, Оцет, Варени лушпи од ореви – за кариес

Орев и вода:

Земете 30 грама мелени лушпи од ореви и сварете ги во вода. Натопете ја четката за заби во смесата и четкајте ги забите одредено време. Оваа постапка повторете је 2-3 пати.

zabar 2Оцет:

Земете оцет, најдобро ако сте го направиле дома и правете гаргара триесетина секунди. Откако ќе ја исплакнете устата со оцетот, плукнете го, но не мијте се веднаш со вода, туку земете четка за заби и пополека четкајте ги забите. Откако ќе завршите со четкањето, можете да ја исплакнете устата со вода. Оваа постапка применувајте ја најмногу еднаш месечно, но само ако немате преосетливи заби бидејќи оцетот може да ви ги оштети.

Сода бикарбона:

Навлажнете ја вашата четка за заби и земете со неа мала количина сода бикарбона. Нежно четкајте ги забите, а потоа исплакнете со вода. Исто како и со оцетот, оваа постапка не треба да се применува повеќе од еднаш месечно. Исто така, треба да проверите кај вашиот стоматолог ако имате чувствителна глеѓ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top