Home / природен лек / Со три праски на ден против ракот на дојка

Со три праски на ден против ракот на дојка

Консумацијата на три праски во текот на денот може да помогне во борбата против рак ан дојка, тврди најновото истражување.

praskaПраските го запираат ширењето на ракот на дојката, утврдиле американските научници, кои ја тестирале својата теорија врз глувци, особено поради фенолните соединенија кои ги содржат.

По анализата на резултатите експертите пресметале дека за да дејствува така добро кај луѓето, треба да се преземат по 2,58 праски на ден.

“Најпрво имплементиравме заразени клетки со рак од дојка под кожата на глувчињата а потоа ги третиравме со екстракти од праска. Забележавме позитивен ефект по само неколку недели, што значи дека праските ги уништија метастазите и почнаа да ја запираат болеста”, изјавил д-р. Luis Cisneros-Zevallos кој го спровел проектот.

Она што е многу важно во сето ова е дека конзумацијата на сок од праска нема да го даде истиот ефект.

“Важно е да се јаде целото овошје”, додава нутриционистот Иан Марбер и ги советува луѓето да конзумираат што е можно повеќе различно овошје и зеленчук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top