Home / нови лекови / Со помош на јогурт проверете дали имате рак!

Со помош на јогурт проверете дали имате рак!

Научниците од Институтот за технологија во Масачусец дојдоа до еден едноставен метод за откривање на ракот и тоа само со јогурт и тест на урината.

 

jogurtПрофесорот Сангита Батија успеа да ги развие молекулите кои се однесуваат како биомаркери за откривање на келиите на ракот. Доколку тие молекули се испијат со јогурт, тие го наоѓаат патот до келиите на ракот, каде што ензимите се растураат на ситни честички и ги исфрлаат од телото преку урината. Све што треба тогаш да направите е да земите едно мало парче хартија и да ги соберите сите честички.

Порано овие молекули за откривање на ракот се внесуваа со помош на инекција, а со новата метода само треба да се измешаат со јогуртот.

Тестирањето е направено врз лебораториски глувци, а во клиничките тестирања кај луѓето оваа метода се покажа како едноставна и поевтина за откривање на ова тешка болест.

Според американското здружение за борба против ракот (ACS), дури 40 отсто од луѓето имаат рана дијагноза за болеста, поради нецелосните испитувања.

Denesen.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top