Home / аларм / Што ќе ви се случи доколку магнетот од фрижидерот го доближите на 3 сантиметри од срцето?

Што ќе ви се случи доколку магнетот од фрижидерот го доближите на 3 сантиметри од срцето?

Швајцарски научници предупредуваат дека најмногу на мета се луѓето со вградени пејсмејкери и дека за нив последиците можат да бидат фатални.

magneti friziderИстражувањето што го спроведоа, покажува дека е доволно да му се доближите на само 3 сантиметри на магнетот за срцевиот уред да биде дестабилизиран. Таков е случајот кај помодерните видови сребрени магнети, кои се со поголема магнетна сила од оние постарите, кои се направени од железо и се безопасни. Инаку, вакви сребрени магнети може да се сретнат и во компјутерите, слушалките, играчките, накитот и облеката.

Во истражувањето, швајцарските научници ги тестирале новите магнети на 70 пациенти со вградени пејсмејкери. Секој од испитаниците имал потешкотии кога ќе се најдел на растојание од 3 сантиметри, макар и кога се користел мал 8-грамски магнет. Штом ќе се одалечеле, пејсмејкерите за кратко време се враќале во нормала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top