Home / природен лек / Што да направите ако ве фати ГРЧ додека пливате

Што да направите ако ве фати ГРЧ додека пливате

Се случува и најиксусните пливачи додека се во вода, одеднаш да добијат грчеви на мускулите. Еве зошто доаѓа до проблем со неконтролираната контракција на мускулите.

grc nogaДо мускулни грчеви доаѓа по наглото истегнување на стапалата и ова најчесто се јавува во текот на пливањето, бидејќи стапалата се цело време под напор. Постојат три основни причини поради кои настанува овој проблем: ниско ниво на електролити, интензивен напор, некоја медицинска состојба.

Најчесто се препорачува кога ќе добиете грч во мускулите да одморите, но сепак тоа не може да се случи додека пливате, бидејќи мора да дојдете до плиткото. Сепак, доколку ви се случи да добиете мускулни грчеви додека пливате, следете ги следните совети:

– одржувајте се на површината на водата и масирајте го мускулот

– колку што е можно побрзо излезете од вода

– доколку грчот не помине по 5 минути, продолжете со масирање на местото

– не продолжувајте со пливање додека не ви прекине болката и додека мускулот не се опушти

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top