Home / природен лек / Шафран – против ширење на рак

Шафран – против ширење на рак

Се верува дека шафранот има антиканцерогено (го потиснува ракот), антимутагено (спречува мутирање), имуномодулаторно и антиоксидантивно дејство, помага при депресија, како и при губењето на тежината.

safranТој помага при олеснување на симптомите од ПМС, ги инхибира хистамин H1 рецепторите, што значи дека помага при алергии. Има заштитна улога на срцето, ги заштитува очите од ефектот на директна силна светлина и стрес на рожницата.

Сепак треба шафранот во кујната да се употребува во мали количества, во спротивно се добива неговиот не толку привлечен лековит вкус. Шафранот одлично одговара со сите јадења во кои се употребува ориз, а е одличен и за слатки рецепти каде што ќе ја понуди неговата неверојатно прекрасна жолта боја. Пого¬леми дози може да бидат фатални.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top