Home / Болести и лечење / Седите со прекрстени нозе – последиците можат да бидат ужасни

Седите со прекрстени нозе – последиците можат да бидат ужасни

Ако сакате да го сочувате здравјето на вашиот ‘рбет, би требало да знаете дека седењето со прекрстени нозе подолго од половина час е исклучително лошо за вашиот грб, опоменуваат лекарите.

C

C

– Ако веќе седите со прекрстени нозе, тогаш би било добро во почести интервали да ја заменувате нивната позиција. Онаа нога која што е долу, ставете ја горе, и така во смени, објаснува германскиот ортопед Рајнхард Шнајдерхан, претседател на Здружението за промоција на здравјето на ‘рбетот со седиште во Минхен.

– Најважното нешто при седењето е всушност честата промена на позицијата, напоменува тој.

Тој ги отфрла вообичаените совети за тоа дека би требало да седиме колку што е можно поисправено и да гледаме колку што е можно поисправено.

– Никој не може долго да издржи во таква позиција, бидејќи набрзо ќе почувствува напнатост. Всушност, луѓето не се создадени за седење, но потполното избегнување на оваа позиција за современиот човек и не е сосема практична опција, порачува доктор Шнајдерхан.

Еве кои вежби би можеле да ги практикувате на работното место:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top