Home / Болести и лечење / Се штрекате додека тонете во сон? Еве што значи тоа!

Се штрекате додека тонете во сон? Еве што значи тоа!

Замислете го ова. Вие сте во сон и го доживувате најдобриот сон во својот живот. Одеднаш вашето тело одеднаш се штрека и вие се будите од тој сон. Грдо, зар не? Зошто вашето тело одеднаш се буди? Дали ова ви се случило претходно? Очигледно тоа е вообичаена појава, а научниците конечно сфатиле што значи тоа.

SPIE44Понекогаш имате чувство како да паѓате од голема висина. Луѓето на многу различни начини се обидувале да го објаснат тоа чувство. Сите тоа сме го доживеале на поинаков начин.

Експертите веруваат дека постојат некои надворешни причини кои можат да ја зголемат веројатноста за штрекањето во сонот, кофеинот и цигарите. Се препорачува да не пиеме кафе неколку часа пред легнување бидејќи така ќе ги намалиме шансите за штрекање во сонот.

Исто така штрекањето може да биде и од недостаток на сон.

Во првата фаза од сонот, срцето и дишењето се успорува брзо. Понекогаш, кога некој е премногу исцрпен, мозокот продолжува низ оваа фаза од сонот пребрзо и тоа го збунува. Тогаш телото брзо реагира и така доведува да се штрекнеме во сонот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top